Veelgestelde vragen

Hypotheken zijn lastige producten. Wij hebben voor u veelgestelde vragen op een rij gezet. Mocht uw vraag hier niet bij staan, dan kunt u ons altijd mailen of bellen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Kosten koper, afgekort k.k., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaat onder andere uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de woningprijs. Notariskosten voor de hypotheekakte bij een hypotheek van 250.000 euro komen meestal uit tussen de 475 euro en 975 euro.

Het tegenovergestelde van kosten koper is vrij op naam. Bij vrij op naam zitten de kosten koper inbegrepen in de woningprijs.

U heeft overwaarde als de verkoop- of executiewaarde van uw huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. De overwaarde van een verkochte woning gebruikt moet worden gebruikt om de eigen woningschuld nieuwe woning te verlagen, anders heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

Onderwaarde is het omgekeerde. In de volksmond betekent dit dat uw huis ‘onder water staat’. Onderwaarde wordt pas een probleem wanneer de woning verkocht wordt. Omdat de woning minder opbrengt dan de hoogte van de hypotheekschuld kan deze niet geheel worden afgelost. Er blijft dan een restschuld over.

Ook als u geen vast contract heeft, zijn er mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. De mogelijkheden verschillen per persoon en vooral aan uw persoonlijke situatie. Functioneert u momenteel goed? Dan hoeft een flexibel contract niet direct een probleem te vormen. Omdat het erg afhangt van uw situatie, kunt u het beste contact met ons opnemen.

Als je door uitstaande leningen geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie, dan heeft dat invloed op de hoogte van het bedrag dat u kunt lenen. Welke gevolgen dit heeft ligt onder andere aan uw financiële situatie en inkomen. Neem contact op, dan zoeken wij dit samen met u uit.

Om een hypotheek met NHG te kunnen krijgen, mag de aankoopprijs van uw woning niet hoger zijn dan € 265.000. Tenzij u energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan mag uw hypotheekbedrag 106% (2018) daarvan bedragen. Komt de koopsom van de woning die u op het oog heeft boven deze NHG-grens uit, dan komt u niet in aanmerking voor NHG. Daarnaast moet de woning uw hoofdverblijf zijn. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Als financieel adviseur helpen we graag met kijken naar uw persoonlijke situatie. Loopt uw rentevastperiode af? Dan is uw geldverstrekker verplicht om minimaal drie maanden voor die datum een nieuw rentevoorstel te doen. Dat geeft u voldoende tijd om rond te kijken, te vergelijken, te onderhandelen en eventueel over te stappen. Wij helpen u hier graag bij, zelfs als uw huidige hypotheek niet bij ons loopt. Neem contact met ons op.